Friday, March 25, 2011

Ha Jin: Várakozás

Kong Lin katonaorvos idestova tizenhét éve várakozik, miközben két életet él, az év 353 napján az egyiket, 12 napig a másikat. Kong Lin nem maga választotta e kettőséget: a hagyományok és a Párt döntött helyette.
Két asszony várakozik vele: Suju, az írástudatlan, lótuszlábú feleség a szülõfalujában, és Vu Manna, a modern ápolónõ, a városban. Lin évről-évre hazatér a falujába, hogy válásért folyamodjék a népbírósághoz, ám alázatos és hűséges hitvese a bíró előtt mindannyiszor meggondolja magát. Azt ígéri, az idén másként lesz...

"Az emberi kiszolgáltatottság huszadik századi tragikomédiája egy olyan társadalomban, ahol a Párt irányítja az élet minden mozzanatát, ahol egy leleplezett szerelmi viszony egy életre tönkretehet, ahol a falu és a város között szinte áthághatatlan a szakadék. A Várakozás a maga ironikusan realista látásmódjával hitelesen intim bepillantást enged egy diktatúra természetrajzába." PANTHEON BOOKS

Ha Jin (Jīn Xuěfēi (simplified Chinese: 金雪飞; traditional Chinese: 金雪飛; born February 15, 1956) csupán tizenegy évvel ezelőtt kezdett el angolul írni, mindazonáltal az 1997-ben megjelent Ocean of Words (Szavak óceánja) című első novelláskötete elnyerte a PEN/Hemingway díjat.
1998-ban újabb novelláskötettel jelentkezett, s az Under the Red Flag (Vörös zászló alatt) Flannery O'Connor Award for Short Fiction díjban részesült.

1999. Amerikai Nemzeti Könyvdíj, 2000.Faulkner-díj .

Az Index könyvbemutatója.
Fórumhozzászólások, értékelések a Molyon.

No comments:

Post a Comment